Kwant Meubelmakerij: meubelmaker in de omgeving van Zeist

Erwin Kwant: meubelontwerper tussen Utrecht en Zeist

De ontwerpen van Erwin Kwant, modern en een tikkeltje uitdagend, worden altijd ambachtelijk uitgevoerd. Zijn meubels stralen speelsheid en originaliteit uit en zijn tegelijkertijd zeer functioneel. Het zijn echte blikvangers.

Over Erwin Kwant

Nadat Erwin Kwant zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten tot autonoom ruimtelijk vormgever had afgerond, startte hij in 1997 met het maken van meubelen in opdracht. Sindsdien is er een bloeiende meubelmakerij ontstaan waar, vanuit kunstzinnig én ambachtelijk uitgangspunt, hoogwaardige meubelen worden ontworpen en gemaakt. Liefde voor het ambacht en passie voor vernieuwing zijn de leidraden van zijn werk.

Naast het werk in de meubelmakerij is hij sinds 2011 docent ambachtelijke houtbewerking bij de werkplaats voor hout en ambacht De Schrijn in Langbroek.

Kwant Meubelmakerij maakt verschillende meubels

Werkwijze

De eerste stap naar een meubel laten ontwerpen en maken, is een kennismakend en oriënterend gesprek. Hierin maakt u uw wensen duidelijk en toont u de ruimte waarin het meubel komt te staan. Na het bespreken van de mogelijkheden wordt er een vrijblijvende ontwerpschets met prijsopgave gemaakt. Als de plannen zijn uitgewerkt en u de stalen van de te gebruiken materialen, kleuren en afwerking heeft gezien, begint de uitvoering in de werkplaats.

Na de afgesproken levertijd wordt de inrichting bij u thuis bezorgd en geplaatst.

Kwaliteit, communicatie en service is van het grootste belang. Maar naast degelijk vakwerk draagt ook de functionaliteit, maat en vorm bij aan de kwaliteit van het meubel. Hierdoor wordt het meubel jarenlang graag door u gezien én gebruikt.

Kwant meubelmakerij biedt project- en interieurinrichting voor zowel bedrijven als voor particulieren.

Wilt u een kijkje nemen in onze werkplaats?

 

Vormgeving

“Material, space, and color are the main aspects of visual art. Everyone knows that there is material that can be picked up and sold, but no one sees space and color. Two main aspects of art are invisible; the basic nature of art is invisible.” - Donald Judd

Ruimte speelt voor Erwin Kwant een grote rol. Een meubel moet de ruimte vormen. Het moet een ruimte versterken en deel van de ruimte uitmaken door er in te kunnen ademen. Dit vereist een heldere vormentaal en bewust materiaalgebruik. Afhankelijk van de bestemming van het meubel kunnen vorm en materiaal meer of minder uitgesproken zijn. Soms hebben meubels, met name de gesloten kasten, een tweedimensionale uitstraling en doet kleur haar werk in het platte vlak.

In andere gevallen ligt het aandachtspunt echter meer op de constructie en verbindingen en neemt het meubel meer bezit van de ruimte. Het spelen met deze 2 uitersten en daar een balans in te vinden, vindt Erwin Kwant een van de grootste uitdagingen in zijn werk. Hij is op een constante zoektocht naar een menselijk minimalisme.

Zijn missie is het maken van schoonheid voor dagelijks gebruik.

Materiaal & Kleur

Materiaal

De keuze van het materiaal bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van het eindproduct. Daarom is het logisch dat bij Kwant Meubelmakerij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van materialen van hoge kwaliteit. Met name bij massief hout, maar ook verschillende fineren, bestaat er binnen dezelfde soort een kwaliteitsverschil in kleur, tekening en structuur. En het zijn juist deze eigenschappen die de uitstraling van uw meubel bepalen.

Wanneer u een meubel naar uw wensen laat maken, is een zorgvuldige selectie van het materiaal van grote toegevoegde waarde. Bij het samenstellen van uw meubel wordt hier uiteraard rekening mee gehouden.

Bij meubelen die gemaakt zijn van plaatmaterialen heeft de kwaliteit van het materiaal minder invloed op de uitstraling van het meubel, maar komt het voornamelijk de duurzaamheid ten goede.

Het hang- en sluitwerk dat wij in onze meubelen gebruiken, is van gedegen kwaliteit. Het is binnen Kwant Meubelmakerij vanzelfsprekend dat er materialen worden gebruikt die het milieu zo min mogelijk belasten.

 

Kleur

Kwant meubelmakerij ontwerpt en maakt kleurrijke, tijdloze meubels op maat. Kleur werkt op het gemoed en heeft effect op de ruimte.

Of een meubel nu van massief hout is gemaakt, is gefineerd of is gemaakt van gelakt plaatmateriaal: de kleur is een toonaangevend aspect van het eindresultaat.

Bij houten meubelen wordt de natuurlijke kleur van het materiaal versterkt door de afwerking ervan. Verschillende oliën en lakken geven een verschillend eindresultaat. Het is dus belangrijk om hier een bewuste keuze in te maken.

Bij meubelen die in meerdere kleuren worden gelakt of gespoten wordt er een zorgvuldige compositie gemaakt, die meestal in het werk nog wordt verfijnd. Zo’n compositie is geslaagd wanneer de kleuren binnen het meubel samen een evenwichtig geheel vormen.

Dat evenwicht kan stevig zijn of wat wankeler. Maar ook behoudend of uitdagender. De maatstaf blijft echter altijd dat het geheel past in het beeld dat in samenspraak met de klant is gevormd.